пʼятницю, 24 березня 2023 р.

Самопроголошені мери-колаборанти Токмака, Дніпрорудного, Бердянська йдуть під суд

З початком повномасштабної війни проти України російські окупанти на захоплених територіях прагнули перетягнути на свій бік міських голів, щоб завдяки всенародно обраним очільникам громад показати видимість законності встановлення окупаційної влади. Але їм цього не вдалося.

Українські мери не пішли на співпрацю, за рідким  винятком. Пригадується, що зрадниками стали міські голови Кремінної (якого невдовзі вбили невідомі  патріоти) та Куп’янська. Але абсолютна більшість міських голів та депутатів українських міст не погодилися співпрацювати з ворогом, зокрема й очільники Молочанської громади Ірина Липка (яка пережила майже місяць рашистського полону) та Токмацької Ігор Котелевський (якого за неофіційною інформацією вбили). 

Відтак, рашистам довелося призначати «мерами» маловідомих і малошанованих зрадників. Але з часом всіх їх чекає покарання за роботу на окупантів. 

Так, Хортицький районний суд міста Запоріжжя погодив здійснення спеціального судового провадження щодо самопроголошеного мера-колаборанта з Токмака. Про це повідомляється в реєстрі судових рішень, передає 061. Як знають токмачани, мова йде про Аліпова, що раніше працював у військовому комісаріаті. 

Коли російські окупаційні сили розпочали збройну агресію, зрадник перейшов на службу до «правоохоронного органу» російських окупантів. Невдовзі він зайняв посаду так званого «глави адміністрациі Молочанска», а потім голови «воєнно-гражданской адміністрациі Токмака».

Зазначається, що прокурор заявив клопотання про здійснення спеціального судового провадження відносно обвинуваченого, який переховується на тимчасово окупованій території. Це фактично означає, що судити зрадника пропонують заочно.

Аліпов раніше був оголошений у міждержавний розшук, ухвалою слідчого судді було надано дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування відносно обвинуваченого. За версією прокуратури, чоловік обізнаний про розпочате кримінальне провадження, однак ухиляється від участі в ньому. Також прокурор просив призначити дане кримінальне провадження до розгляду у судовому засіданні та здійснити виклик обвинуваченого через засоби масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження та через офіційний веб-сайт суду.

Адвокат обвинуваченого зазначила, що не надано доказів про те, що Генеральним секретаріатом Інтерполу здійснено публікацію циркулярного розшукового повідомлення щодо міжнародного розшуку Крім того, захисниця заявила клопотання про повернення обвинувального акту прокурору, посилаючись на те, що викладене обвинувачення не конкретизовано та носить формальний характер.

Розглянувши всі матеріали справи, суд зазначив, що обвинувальний акт складено відповідно до вимог закону, а сам обвинувачений перебуває в місті Токмаці. Те, що чоловік оголошений в міжнародний розшук, вже є підставою для здійснення судового провадження за відсутності обвинуваченого.

Тож суд погодив клопотання прокурора про здійснення спеціального судового провадження задовольнити та призначив судовий розгляд у відкритому судовому засіданні.

А самозваному «меру Дніпрорудного» суд вже присудив 10 років в'язниці. 

СБУ повідомляє, що Жовтневий районний суд Запоріжжя виніс вирок у справі так званого «глави» адміністрації тимчасового окупованого міста Дніпрорудне  Пастушенка. Цей гауляйтер отримав 10 років в'язниці з позбавленням права обіймати посади в органах влади на 15 років і з конфіскацією всього майна, що йому належить.

Також Запорізький суд заочно засудив самопроголошеного «міського голову» Бердянська Сауленка - за колабораційну діяльність і державну зраду він отримав 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Сторона обвинувачення просила для зрадника найвищу міру покарання, яка є нині в Україні - довічне позбавлення волі. Адвокат Сауленка не погодився з тим, що його підзахисного обвинуватили в державній зраді.

Справу самопроголошеного мера Бердянська колегія суддів Жовтневого районного суду Запоріжжя розглядала з вересня минулого року.

Для розуміння наших земляків варто зазначити, що після того, як вирок набуде законної сили, через місяць виписується розпорядження, яке підписує суддя на виконання вироку. Далі надсилається до поліції, де, в подальшому, повинні розшукувати його і робити інші дії, необхідні для затримання цієї особи і поміщення її в установу по утриманню. У вироку прописано щодо того, що йому не обиралася міра запобіжного заходу і строк покарання відбуватиметься з моменту фактичного його затримання.

Тож відповідальності не уникне жоден зрадник!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.