четвер, 29 червня 2023 р.

66 населених пунктів Запорізької області рекомендували перейменувати

Скандальне і недалекоглядне рішення Національної комісії зі стандартів державної мови рекомендує переглянути назви 66 населених пунктів Запорізької області, а всього по Україні понад 1400.

Днями ЗМІ опублікували рішення Нацкомісії зі стандартів державної мови від 22 червня 2023 року № 230 "Про схвалення Переліку сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендацій щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови й оприлюднення їх на офіційному вебсайті Національної комісії зі стандартів державної мови".

У ньому фахівцями складено перелік із 1400 міст та сіл, які рекомендується перейменувати на виконання закону "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії". А пояснення, чому ці населені пункти не відповідають новому законодавству, не було. 

Хвиля обурення вже прокотилася Запоріжжям, яке також увійшло до цього переліку. У пізніших коментарях пояснювали, що місто за порогами Дніпра мало б бути, наприклад, Запорожжям, а не Запоріжжям.

При цьому зазначається, що місцева влада має за 6 місяців  довести доцільність нинішньої назви або запропонувати свою назву. Якщо вони цього не зроблять, парламент мінятиме назву міста за рішенням цієї комісії.

Варто зазначити, що по Запорізькій області мовна комісія визначила назви 4 сіл, які не відповідають правописним, словотвірним та словозмінним нормам української мови, а ще 30 назв не відповідають лексичним нормам. Також є 32 назви сіл, які можуть не відповідати лексичним нормам (Додаток №7).

Саме до третьої категорії (тобто «можуть не відповідати») віднесли назви 4 сіл Токмаччини: Фабричне, Червоногірка, Запоріжжя і Переможне.

Тут здається комісія вийшла за межі своїх повноважень, зупинившись не на мовних стандартах, а говорячи про назви, що нібито стосуються імперської політики. Але до наших сіл це ніякого стосунку не має.

Невідомо, чому комісія зупинилася на Фабричному, яким стало колишнє німецьке село Фабрікервізе. А село Червоногірка, розташоване під червоною піщано-глиняною горою, назване ніяк не з ідеологічних міркувань.

Декомунізаційні перейменування відбулися ще сім років тому - тоді перейменували три села.

Здається, що названа Комісія вирішила просто нагадати про себе та продемонструвати свою удавану активну діяльність. Але цим вона тільки збурила суспільство. А найгірше у цьому безвідповідальному рішенні те, що воно дає привід різного роду пропагандистам розповідати як українці зневажають свою історію.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.