Служба 101 інформує

понеділок, 1 червня 2020 р.

Жінки, виявляється, також вчиняють домашнє насильство

Станом на 29.05.2020 року  на профілактичному обліку у відділенні поліції перебуває – 127 осіб кривдників (з них 13 - жінок), з якими постійно проводяться превентивні заходи, щодо недопущення вчинення домашнього насильства.

З початку року зареєстровано 60 повідомлень щодо вчинення домашнього насильства, за якими у відношенні кривдників складено 53 адміністративних протоколи за ст. 173-2 КУпАП (Вчинення домашнього насильства, насильство за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування).

З метою припинення вчинення домашнього насильства, недопущення  його продовження чи повторного вчинення стосовно кривдників, на підставі проведених оцінок ризиків з початку року винесено – 12 заборонних приписів.

До Єдиного Реєстру Досудових Розслідувань внесено 1 факт вчинення кримінальних правопорушень, за вчинення систематичного домашнього насильства за ст. 126-1 КК України (Домашнє насильство). Вказане кримінальне провадження направлено до суду з обвинувальним актом.

Що таке насильство в сім’ї?

Насильство в сім’ї – це перш за все, дія фізичного, психологічного, сексуального, економічного характеру одного члена сім’ї по відношенню до іншого.
Психологічним насильством вважають дію на психіку члена сім’ї, до них відноситься:

        Погрози, образи;
        Приниження вдома, на публіці;
        Критика;
        Ігнорування (почуттів, особи);
        Насміхання (над релігійними переконаннями, особистими поглядами);
        Заборона (користуватись телефоном, виходити на роботу, спілкуватися з родичами).

Шляхом таких дій завдається шкода психологічному здоров’ю, спричиняється емоційна невпевненість, нездатність захистити себе.

Ще одним видом насильства являється економічне насильство, яке характеризується позбавленням житла, одягу, майна, коштів, це жорстокий і принизливий фінансовий контроль одного члена сім’ї іншим.

Сексуальне насильство в сім’ї – протиправне посягання одного члена сім’ї на статеву недоторканість іншого члена сім’ї, а також дії сексуального характеру по відношенню до неповнолітнього члена сім’ї.

Що робити якщо тобі завдали тілесних ушкоджень?

Якщо жертві сімейного насильства було завдано тілесних ушкоджень, потрібно негайно звернутися до правоохоронних органів та медичних установ. Поліція надає направлення на медичне обстеження, а медичні висновки про тілесні ушкодження стають вагомим доказом в справі про насильство в сім’ї.

Куди звертатися по допомогу у випадку проявів насильства?

        До дільничного офіцера  поліції;
        До ювенальної превенції;
        До центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;
        Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації: 0 800 500 335 або 386 (короткий номер з мобільного);

        Національна дитяча “гаряча лінія”: 0 800 500 225 або 772 (для дзвінків з мобільного).

ПОЛОГІВСЬКИЙ ВІДДІЛ ПОЛІЦІЇ, ТОКМАЦЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ ПОЛІЦІЇ.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.